Záujem jarovnických Rómov o voľby je veľmi nízky

21.03.2009 Sabinov

Jarovnice 21. marca (TASR) – Záujem obyvateľov rómskej osady v Jarovniciach v Sabinovskom okrese o účasť na prezidentských voľbách je veľmi nízky.
V zoznamoch druhého volebného okrsku tejto obce, ktorý sídli v priestoroch obecnej samosprávy, je spolu zapísaných 1777 voličov. Do 16. hodiny však k volebným urnám pristúpilo len niečo vyše 90 Rómov.
\"Voľby majú zatiaľ bezproblémový priebeh, nevyskytli sa žiadne mimoriadne situácie a nezaznamenali sme ani sťažnosti. Navyše, volebné okrsky stále monitoruje polícia. Bohužiaľ, účasť nedosahuje v týchto chvíľach ani šesť percent, \" povedal TASR predseda volebnej komisie druhého okrsku Konštantín Makara. Podobné skúsenosti však majú aj z minulých rokov, keď celková účasť Rómov na voľbách predstavovala len niečo okolo 10 percent. Tá sa nezvýšila ani vtedy, keď samospráva v minulom období umiestnila okrsok bližšie k osade do priestorov špeciálnej základnej školy.
Rómovia sa k voľbám nechceli veľmi vyjadrovať. Napriek tomu jedna nemenovaná 28-ročná volička pre TASR povedala, že prišla voliť preto, aby nový prezident zabezpečil Rómom viac peňazí pre deti a na výstavbu domov, lebo žijú v zlých podmienkach. Medzi týmito voličmi sa nájde aj mnoho takých, ktorí nevedia čítať, tým väčšinou pomôžu rodinní príslušníci. V prípade, že majú problém s technickým vykonaním samotného volebného aktu, podrobnosti im vysvetlia členovia okrskovej volebnej komisie.
Úplne iná situácia je v prvom volebnom okrsku, ktorého komisia sídli tiež v priestoroch obecnej samosprávy, len o poschodie vyššie. Do tohto okrsku patria ostatní obyvatelia Jarovníc žijúci priamo v dedine. Do 16. hodiny tam pristúpilo k urnám 232 z celkového počtu 722 oprávnených voličov. Okrem toho hlavu štátu volilo päť občanov na voličský preukaz a k dvom starším obyvateľom odniesli prenosnú volebnú urnu. Najstarším obyvateľom Jarovníc, ktorý sa osobne dostavil do volebnej miestnosti, aby si vybral svojho prezidenta spomedzi kandidátov, bol 90-ročný Andrej Karabínoš. Predseda volebnej komisie očakáva, že účasť sa ešte zvýši, a to vo večerných hodinách, keď sa chystajú voliť hlavne mladí ľudia.
Obec Jarovnice má evidovaných približne 5100 občanov. V samotnej rómskej osade žije asi 4100 obyvateľov, z čoho je takmer 2350 mladších ako 18 rokov.
 

Vyberte región